Hamur Yoğurma Teknolojileri

Hamur Yoğurma işleminde temelde üç tip ekipman kullanılır;

  1. Hamur yoğurma kazanları,
  2. Spiral mikserler ve
  3. Planet mikserler.

Sektöre yabancı olanların yaygın olarak sorduğu bir soru hamur kazanları ile spiral mikserlere dair fark oluyor.

Hamur kazanları, tek yönde dönen çatal bir kola bağlı olan bir difransiyelli motorun hamuru 50  dakika gibi bir sürede yoğuran makinedir.

Öte yandan spiral hamur mikseri, spiral yoğurma kolu ve kesici uçtan oluşan, süre ve hız ayarı olan çift motorlu makinelerdir. Bağımsız iki motor ile donatılmış bu makineler, kazan dönüş yönünü, spiral kol hız ayarı ile hamuru 15-20 dakika gibi bir sürede yoğurabilmektedir. Bunu da süre kontrolü ile kolayca başarabilmekte, hamurların mikserin başında beklemesine gerek kalmamaktadır. Saatte üç sefer hamur yapabilen bu cihazlar, hamur kazanına göre kapasiteli üretimi mümkün kılmaktadır.